Ультімейт ацід для підтримки здоров’я травної системи птиці.

Закислення кишківника сприяє росту корисних бактерій, які активують захисну функцію організму.

У той час, як застосування антибіотиків у тваринництві протягом останнього десятиліття скорочується, акцент на покращення здоров’я шлунково-кишкового тракту птиці приділяється все більше уваги. Покращення здоров’я кишечника, це не просто модна тенденція чи пересічна фраза – це рух у напрямку, що дає можливість значно знизити застосування антибіотиків у птахівництві.

Просвіт кишечника оптимізує бактеріальну флору, що ферментує поживні речовини, які не були засвоєні організмом тварини. Бактеріальна флора є дуже важливою для благополуччя макроорганізму. Встановлено, що в організмі нараховується більше 40 трильйонів бактерій, в той час як загальна кількість власних клітин організму 30 трильйонів.

Роль кишкових бактерій полягає не лише у ферментації поживних речовин. Все більше і більше досліджень виявляють складну взаємодію між бактеріями і імунною системою господаря, де вони живуть. У своїх дослідженнях Делпанк і Гаскінс виявили, що роль бактерій для курчат протягом перших днів після вилуплення життєво важлива для модуляції імунної системи. У тварин, вирощених у стерильному середовищі, спостерігається поганий розвиток популяції імунних клітин кишечника. Це в свою чергу сприяє швидшому розвитку захворювання в разі контакту з патогеном (Гаст і Беард, 1989). З цього можна стверджувати, що бактерії активують захисну функцію організму.

Кожна анатомічна область шлунково-кишкового тракту розвиває свій унікальний мікробіологічний профіль. З віком птиці цей комплекс, під дією певних чинників, постійно ускладнюється (Лу і ін.,2003).

Одним з важливих чинників, що сприяє нормальному розвитку кишкової флори, є pH шлунково-кишкового тракту (Уолкер і ін.,2005, Дункан і ін.,2009). Відомо, що при рівні pH 2 для більшості бактерій реплікація є неможливою, а чутливість до середовища у різних бактерій є не однаковою. Наприклад, Сальмонела (Salmonella) не розвивається при pH близько 4 і нижче, проте деякі види Лактобактерій (Lactobacillus) є більш толерантними до кислого середовища.

Закислення напряму впливає на бактеріальне середовище травної системи. Саме це і є одним з механізмів, за якого розвиток лактобактерій запобігає росту популяції патогенних бактерій, таких як Сальмонела та інші. Виробляючи молочну кислоту, лактобактерії підтримують pH середовища в межах 4.0-4.5 пригнічуючи цим кислото чутливих патогенів (Немцова, 1997). Ще один пригнічуючий ефект лактобактерії проявляють до патогенів, завдяки так званій конкуренції за місце приєднання до слизової оболонки кишкової стінки. Це явище «конкурентного винятку» насправді дозволяє зменшити колонізацію кишечника Сальмонелою у бройлера (Занг, 2007) і в несучки (Паскаль, 1999).

Сьогодні широке застосування у птахівництві мають підкислювачі, що додаються до води. Ультімейт ацід спрямований саме на стабілізацію роботи всієї травної системи організму птиці. Аби сприяти росту корисних бактерій і одночасно пригнічувати розвиток патогенів, компанія Кантерс розробила підкислювач із суміші органічних буферизованих кислот. Ці кислоти, проходячи через воло і залозистий шлунок, лише частково інактивуються (дисоціюють), а, потрапивши у кишківник, органічні кислоти проникають у бактеріальну клітину у недисоційованій формі. Проникнувши у бактерію, кислота вивільняє протон у лужне середовище, що веде до зменшення внутрішньоклітинного pH, руйнуючи бактерію (Канібе, 2001). Цей механізм найкраще працює проти грам-негативних бактерій, у яких відсутній або дуже тонкий зовнішній захисний пептидоглікановий шар. До них належать такі потенційні патогени, як E. Coli і Salmonella.

Підбиваючи підсумки, можна стверджувати, що застосування суміші органічних кислот у птахівництві стає дедалі вигіднішим у порівнянні з іншими методами боротьби з мікробами. Їхня дія у шлунково-кишковому тракті полягає у сприянні розвитку корисної мікрофлори при одночасному пригніченні і витісненні патогенної. Оскільки використання антибіотиків в якості профілактичних засобів знаходиться під наростаючим тиском, застосування суміші органічних кислот з водою в якості стабілізатора травної системи із вираженою протимікробною дією вибіркового характеру, є дуже хорошою альтернативою.

За даними компанії Кантерс, Нідерланди